top of page

Trávicí problémy u drobných savců

Aktualizováno: 31. 3. 2020

Trávicí problémy


Mechanický ileus


Jedná se o obstrukci gastrointestinálního traktu. Tento stav může být život ohrožující, proto se doporučuje okamžité řešení.

U králíků se nejčastěji setkáváme s intraluminálními obstrukcemi ve formě trichobezoárů (chlupové smotky). K pozření srsti dochází při vlastním čištění srsti nebo při cékotrofii, kdy králík pozře trus již s obsahem srsti. Jako další příčina obstrukce může být neoplazie nebo pozření cizích tělísek – např. kobercová vlákna, cizí předměty.


Žaludek naplněný množstvím zažitiny


Za normálních okolností se v žaludku u králíků vyskytuje vždy malé množství srsti a zažitiny. Za určitých okolností se může část chlupů uvolnit do pyloru a do tenkého střeva, kde pak způsobí obstrukci. Králíci nemohou zvracet, proto dochází v lumen k rychlé akumulaci tekutin. Fermentace v této tekutině vede ke tvorbě plynu, dilataci (rozšížení) úseku trávicícho traktu před vlastní obstrukcí s následnými hemodynamickými změnami v krevním oběhu, které jsou spojené s výraznou bolestivostí.


Klinické příznaky:

Náhlý nástup apatie, odmítání krmiva. Neochota k pohybu až přítomnost křečí (v důsledku bolestivosti).


Léčba:

Léčba a prognóza závisí na stupni obstrukce trávicího traktu a délce trvání obstrukce. V některých případech může dojít k uvolnění překážky a následnému průchodu trávicím traktem. Naopak v pokročilých stavech se setkáváme s nekrózou sliznice a akutním úhynem pacienta.

Symptomatická terapie – infuzní terapie, podávání analgetik…

Chirurgická terapie – odstranění překážky z trávicího traktu, následná infuzní terapie, podávání antibiotik, analgetik, prokinetik, asistované krmení.


Viditelná nekróza střeva v důsledku obstrukce cizím tělesem



Paralytický ileus

Příčinou může být jakékoliv bolestivé onemocnění (onemocnění zubů, močové kameny, ortopedické problémy…) nebo dietní faktory (např. náhlá změna krmiva).

Objevuje se bolestivost dutiny břišní, zrychlené dýchání, apatie, anorexie, zvýšená produkce slin.

Při prohmatávání dutiny břišní zjistíme výraznou distenzi žaludku či střeva s přítomností plynu.

Dojde k zastavení peristaltiky a hromadění tekutiny se zažitinou ve střevě nebo žaludku. Postupně dojde k tvorbě plynu. Zvětšení objemu střeva či žaludku vyvolává další bolestivé stimuly, zvyšuje krevní tlak, omezuje krevní cirkulaci, zmenšuje se kapacita plic (tlakem na bránici) a vzniká dechová tíseň. Při výrazné distenzi žaludku zvíře není schopné polykat a objevuje se slinotok.


Terapie:

Rychlá stabilizace pacienta (infuzní terapie, analgetika, antibiotika), příp. chirurgická terapie a odstranění primární příčiny bolesti (úprava chrupu, odstranění močových kamenů).

399 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Naše služby

Psi a kočky – klinické vyšetření, preventivní prohlídky, klinické vyšetření před vycestováním do zahraničí – čipování, vystavení cestovního průkazu (PET PASSPORT) – odběr krve: biochemické vyšetření (

bottom of page