top of page

Srdeční červivost – dirofilarióza

Aktualizováno: 31. 3. 2020

Původcem onemocnění je parazit Dirofilaria immitis. Tento parazit se přenáší při sání krve infikovaného zvířete komárem. Typickými hostiteli jsou psi, méně často postihuje i kočky, koně, lišky, fretky…Onemocnění bylo dříve známé zejména v tropických a subtropických zemích, v Evropě v oblasti Středozemního moře, nyní je zaznamenáno už i v Rakousku, Německu, Maďarksu, Slovensku a Ukrajině. V ČR už byly dignostikovány první nálezy mikrofilárií v krvi psů žijících na J Moravě..




Dospělí červi žijí v pravé srdeční komoře a plicních cévách, kde samičky uvolňují mikrofilárie – ty cirkulují v krvi infikovaného zvířete. Progresivní vaskulární změny mají za následek pulmonární hypertenzi, zvětšení pravé komory, případně až dilataci a cor pulmonale. Prvními klinickými příznaky jsou intolerance záteže a kašel. Následují příznaky chronického selhávání pravého srdce včetně ascitu, zvětšení jater, synkop a respiratorních potíží jako je dušnost, kašel, vykašlávání krve. Cílem léčby je usmrtit všechny dospělé formy parazita, usmrtit všechny mikrofilarie, snížit vedlejší účinky aplikovaných léků a snížit riziko plicní embolie na minimum.


Vzhledem k tomu, že onemocnění patří mezi zoonózy, tedy onemocnění, která mohou být přenosná na člověka, doporučujeme preventivní použití léků proti parazitům a komárům, kteří tyto parazity přenášejí.

193 zobrazení2 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Naše služby

Psi a kočky – klinické vyšetření, preventivní prohlídky, klinické vyšetření před vycestováním do zahraničí – čipování, vystavení cestovního průkazu (PET PASSPORT) – odběr krve: biochemické vyšetření (

bottom of page