top of page

Nejčastější zdravotní problémy plazů

Aktualizováno: 31. 3. 2020

Fibrotická osteodystrofie = měknutí krunýře želv, deformace kostí u ještěrů

Toto onemocnění bývá také souhrně označováno, jako metabolické onemocnění kostí a nejčastěji se objevuje u želv a ještěrů. Kostní tkáň je ovlivněna narušenou rovnováhou mezi vápníkem a fosforem a také bývá často příčinou deficit vit. D3, který ovlivňuje metabolismus vápníku a jeho ukládání do kostí. Vit. D3 vzniká za přítomnosti UV záření. Příčinou nedostatku vápníku bývá jeho deficit v potravě a nebo jeho špatný poměr vápník : fosfor v potravě, nebo vysoký obsah oxalátů v potravě (ledový salát, špenát),které na sebe vápník navazují. Nedostatek vápníku vyvolá kompenzační mechanismus příštitných tělísek, jehož následkem dochází k uvolňování vápníku z kostí. Tento proces může vést až k selhání ledvin a následně k úmrtí.

Další příčinou vzniku měkkého krunýře může být překrmování rostoucích jedinců, potravou bohatou na bílkoviny, což vede k velmi rychlému a nerovnoměrnému růstu.


Projevy onemocnění u želv

Hlavním symptomem bývá deformace krunýře, jeho měknutí, zploštění, růst štítků krunýře do pyramid. S postupem času se problém prohlubuje, zvíře může vykazovat nechutenství, apatii, objevují se otoky očních víček, kůže či krunýře.


Projevy onemocnění u ještěrů

Deformace na hlavě a končetinách. Dochází ke zkrácení předních částí čelistí a hlava pak získá rozšířený, robustní tvar (buldočí hlava). Patologické fraktury, tedy stačí, aby zvíře spadlo z větve a může dojítk několikanásobným zlomeninám. Celotělový třes po dotyku, nechtenství, apatie.


Diagnostika onemocnění

Klinické vyšetření, anamnéza (podmínky chovu, potrava, vybavení terária…), vyšetření krve, RTG.


Terapie

Vzhledem k tomu, že příčin onemocnění je velké množství, doporučuji navštívit veterinárního lékaře.


Nerovnoměrný růst krunýře a přerostlý okraj rohoviny čelisti u semiakvatické želvy Trachemys scripta elegans



Prevence

Velice důležité je nastudovat podmínky chovu tohoto druhu zvířat ještě před jejich pořízením. Pro chov plazů je důležité pořídit UV záření (pořídíte ve specializovaných prodejnách pro zvířata), které je nutné každoročně vyměnit, je nezbytné pro endogenní tvorbu vit. D3 .

Doporučuje se suplementace minerálních látek a vitamínů a to zejména u mladých a rostoucích jedinců.

142 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Naše služby

Psi a kočky – klinické vyšetření, preventivní prohlídky, klinické vyšetření před vycestováním do zahraničí – čipování, vystavení cestovního průkazu (PET PASSPORT) – odběr krve: biochemické vyšetření (

bottom of page