top of page

Onemocnění pohlavního aparátu u drobných savců

Aktualizováno: 31. 3. 2020

Králík:


Adenokarcinom dělohy

Jedná se o nádorové onemocnění. Nejčastěji se vyskytuje u nekastrovaných samic králíků starších 3 let. Nádor roste pomalu, metastázy se objevují později (asi až za 10 -12 měsíců).

Mezi klinické příznaky patří u chovných zvířat agresivita, infertilita (neplodnost), krvavý výtok, někdy cystická mastitis (zánět mléčné žlázy).

Terapie je chirurgická – odstranění vaječníků a dělohy.

Prevencí je kastrace všech samic, které nejsou určeny na chov v době dovršení pohlavní dospělosti (cca v 5 měsících).


Pyometra

Jedná se o zánět dělohy. Mezi klinické příznaky patří tmavý(někdy krvavý) výtok z pohlavního aparátu. Řešení je chirurgické – odstranění vaječníků a dělohy, aplikace antibiotik.


Pyometra u samice králíka



Morče:


Ovariální cysty u morčete



Ztráta osrstění


Klinické příznaky jsou nespecifické – zahrnují apatii a nechutenství. Mechanické utlačení žaludku a střev díky velikosti cyst vyvolává nechutenství a může vyvolat i paralytický ileus a bolestivost dutiny břišní. Dále dochází k hormonální dysbalanci. Folikulární cysty produkují vysoké hladiny estradiolu, který je zodpovědný za nechutenství, hypotrichózu až alopecii (ztrátu osrstění), která je lokalizována na břiše, bocích a postupně se rozšiřuje na celé tělo.

Nejvhodnější terapií je chirurgické odstranění cyst spolu s vaječníky a dělohou.


Odstraněné ovariální cysty spolu s dělohou



Porovnání velikosti ovariálních cyst



Potkan:


Nádory mléčné žlázy

Jsou jedním z nejčastějších onemocnění. Jednotlivé části mléčné žlázy začínají od příušní slinné žlázy na hlavě až po kořen ocasu. Lokalizace tumorů je tedy variabilní. Většina těchto nádorů je benigních, většinou tedy nemetastazují, ale vadí svou velikostí.

Terapie – chirurgické odstranění novotvaru.

Tumory jsou citlivé k pohlavním hormonům – jako prevence se doporučuje kastrace v ranném věku (4.-6. měsíc).

687 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Naše služby

Psi a kočky – klinické vyšetření, preventivní prohlídky, klinické vyšetření před vycestováním do zahraničí – čipování, vystavení cestovního průkazu (PET PASSPORT) – odběr krve: biochemické vyšetření (

bottom of page