top of page

Onemocnění chrupu u drobných savců

Aktualizováno: 31. 3. 2020

Králík, morče, činčila a degu mají stavbu a funkci zubů velmi podobné. Jedná se o zuby elodontní (neustále rostoucí). Spodní a horní řezáky slouží k řezání potravy a stoličky (premoláry a moláry) k rozkousání potravy za pomoci mlecích pohybů čelistí.


Příčiny vzniku zubních onemocnění se dělí do 4 kategorií:


– kongenitální a vývojové vady (zejména u šlechtěných plemen zakrslých králíků)

– trauma

– abnormální obrus elodontních zubů

– metabolické kostní onemocnění (dysbalance obsahu vápníku a vitamínu D v potravě

– jejich nedostatek, následuje stimulace parathormonu a dochází k demineralizaci kostní tkáně, oslabení alveolární kosti, ztrátě zubů, rotaci a sklonění zubů)


Nedostatečné podávání vlákniny vede rychle k problémům se zuby. Protože králíci i morčata upřednostňují krmivo bohaté na kalorie a chudé na vlákninu, vede krmivo bohaté na obiloviny lehce k chybné výživě a problémy se zuby. Dostávají-li krmení chudé na vlákninu nebo krmivo bohaté na obiloviny, nemusí být krmivo intenzivně kousáno a jako následek se vyskytne malokluze (špatný skus, postavení zubů), nadměrný růst kořenů a gastrointestinální problémy. Neúplným opotřebením se prodlužují stoličky, nenasedají na sebe správně, horní a dolní čelist je od sebe odtlačována. Nakonec dojde ke snížení pohyblivosti spodní čelisti. Celý proces se postupně zhoršuje uvolněním a malokluzí zubů, což vede ve finálním stadiu k tvorbě háčků, které zraňují sliznici tváří a jazyka. Může se dokonce vytvořit most přes jazyk, který brání dalšímu příjmu a zpracování potravy. Často vznikají i faciální (tvářové) abscesy.


Most



Háček na stoličce


Symptomy

Mezi příznaky onemocnění dutiny ústní, které majitel může rozpoznat, patří snížený příjem krmiva až úplné nechutenství, změna preference jednotlivých složek potravy (vybírají si měkčí krmivo), hubnutí, snížená kvalita srsti, slinění, faciální abscesy a další. V chronických případech a při rozvoji sekundárních onemocnění (selhání ledvin, ileus…)dochází k celkovému metabolickému selhání s následným úhynem pacienta.


Terapie

Terapie je závislá na stupni malokluze a sekundárních nebo konkurenčních onemocněních a spočívá v úpravě diety, korekci zubů, aplikaci prokinetik, analgetik a asistovaném krmení.


Cílem je upravit dentici do původního stavu, pokud to nelze, pak zajistit bezbolestný stav umožňující příjem krmiva.


Přerůstání řezáků korigujeme pomocí speciálních kotoučů – upravujeme délku zubu i jeho okluzní plochu zhruba v intervalu 7-21 dnů. V některých případech se provede extrakce řezáků.


Přerůstání klinických korunek premolárů a molárů řešíme odvrtáním dané délky zubu zubními vrtáčky v celkové inhalační anestezii v intervalu 4-6 týdnů.

Řešení faciálních abscesů je chirurgické – kompletní extrakce postižených zubů, odstranění novotvořené kostní tkáně, marsupializace abscesu, podání antibiotik a doživotní kontrola v intervalu 1-3 měsíce)


Prevence

Pro normální fukci a stav zubů je nezbytně nutné dodržet správnou skladbu krmení. Základní složkou potravy pro herbivorní savce musí být vláknina (seno, tráva). Seno je ta nejdůležitější složka, má mít zastoupení 70% a má být zkrmováno ad libitum, tzn. neomezeně. Pouze 25% přijaté potravy by mělo být peletované krmivo o správném složení. Asi 5 % má tvořit čerstvá nebo sušená zelenina, pamlsky s nízkým obsahem cukru a vysokým obsahem vlákniny by neměly přesáhnout 5%. Všechny herbivorní savci mají tendenci přijímat to krmivo, které jim bylo předkládáno v mládí. Proto je nutné klást důraz na pestré složení potravy do roka stáří.

379 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Naše služby

Psi a kočky – klinické vyšetření, preventivní prohlídky, klinické vyšetření před vycestováním do zahraničí – čipování, vystavení cestovního průkazu (PET PASSPORT) – odběr krve: biochemické vyšetření (

bottom of page