top of page

Jak chránit svého zvířecího mazlíčka před klíšťaty?

Napadení klíštětem je považováno za parazitární onemocnění domácích i divokých zvířat. Přestože se jedná o sezónní záležitost a s klíšťaty se setkáváme především v době od dubna do října, můžeme se s nimi setkat i v období mírných zim a podzimů.


U nás je nejrozšířenější klíště obecné (Ixodes ricinus). Samečka identifikujete díky červenohnědé až černé barvě, samička je žlutočervená. Nejvíce je najdete v křovinatých lokalitách a oblastech s vysokými bylinami. Klíšťata se nejčastěji chytají na kůži v místech, kde je jemnější, tedy na spodní části krku, v okolí očí, nosu a nebo na břiše.

V těchto místech dochází k zánětům a bývají velmi svědivá. Rizikem je i takzvaná klíšťová paralýza, tedy neurologické onemocnění, které provází ochrnutí končetin. Největším rizikem jsou ale infekční onemocnění zejména lymská borelióza. Jak tedy napadení klíštětem zabánit?

Po každé procházce byste měli důkladně vyčesat srst zvířete. Zbavíte se tak jedinců, kteří ještě nejsou přisátí. Když už nějaké klíště najdete, opatrně jej vytočte tak, abyste neodtrhli hlavičku. Nepoužívejte žádné usmrcovací prostředky jako je olej, alkohol, či jiné prostředky. Pro odstranění použijte klíšťky, či háčky, které jsou speciálně k tomuto účelu určené.

Nejde přitom jen o lepší vytažení klíštěte. Pokud použijete nástroj, zamezíte tak přenosu nákazy na své prsty. Pokud se vám nechtěně stane, že utrhnete klíštěti hlavu, bude zřejmě nutné navštívit veterinu, protože často dojde k zánětu.

Pro prevenci před klíšťaty můžete použít dlouhodobě působící preparáty, které jsou ve formě antiparazitárních obojků, sprejů nebo spot on. Tyto prostředky zvíře většinou nechrání jen před klíšťaty, ale také před blechami, komáry a podobně.


118 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Naše služby

Psi a kočky – klinické vyšetření, preventivní prohlídky, klinické vyšetření před vycestováním do zahraničí – čipování, vystavení cestovního průkazu (PET PASSPORT) – odběr krve: biochemické vyšetření (

bottom of page